Sielunhoitoterapeutin työsuhde seurakuntaan

Olen Tiina Åkerman, 50-vuotias aviossa oleva kolmen aikuisen lapsen äiti ja kahden aikuisen lapsen mama, nykyisen avioliittoni kautta. Asumme mieheni ja kahden koiran kanssa Varainais-Suomessa, Liedon kunnassa, Littoisissa.

Olen pitkänlinjan opiskelija ja aikuisopiskelija. Kirjoitin ylioppilaaksi vuonna 1986. Sen jälkeen valmistuin sairaanhoitajaksi. Työskentelin Joensuun teho-osastolla ja jatkoin opintojani erikoistuen psykiatriaan ja kirurgiaan. Avioeroni aikoihin muutin Turun seudulle, Raisioon ja pääsin kriisityöntekijäksi Varsinais-Suomen lastensuojelukuntayhtymään, jossa tein töitä 10 vuoden ajan. Jatkoin opintojani Helsingin yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa soaiaalityön perhetyöllä ja kohta perään vielä Turun yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa vuonna 2001 – 2004 opiskelin työnohjaaja-prosessikonsultiksi. Perustin ensimmäisen oman yhden naisen yrityksen ja jatkoin opiskelujani Turun Kauppakorkeassa ja Åbo Akademiassa. Tällä kertaa opiskelin johtamista ja johtamisen ohjaamista. Näillä eväillä olin mielestäni valmis perustamaan toisen yritykseni, joka parhaimmillaan työllisti lisäkseni 14 työntekijää: psykologeja, sosiaalityöntekijöitä ja perhekuntouttajia. Tein yrityksissäni töitä yhteensä 12 vuotta. Elämäni sai uuden suunnan 2015 aloitettuani Perheniemessä kriisiterapian ja sielunhoidon opinnot. Vuosi myöhemmin pääsin aloittamaan myös terapeuttisen sielunhoidon opinnot, niin ikään Perheniemessä.

Lopetin yritystoimintani keväällä 2016, pitkään jatkuneen väsymyksen ja monenlaisten epämääräisten oireiden uuvuttamana. Toukokuussa 2016 diagnoosi vahvistui aivokalvon kasvaimeksi, mikä vaati leikkaushoidon. Koen hyvin vahvasti Jumalan johdattaneen minut itselleni täysin tuntemattomaan Perheniemeen. Olin aikuisiällä vieraantunut hyvin kauas elävästä Jumalasta ja vasta Perheniemessä alkoi uskonelämäni uusi elämä ja eheytymiseni ihmisenä. Jumala valmisteli minua tulevaan.

Terapeuttisen sielunhoitokoulutuksen aikana sain Raision seurakunnan kirkkoherralta luvan käyttää seurakunnan tiloja asiakasharjoittelutyöhöni. Sain myös silloiset asiakkaat seurakunnan kautta. Kevään tullessa kirkkoherralla oli jo melko hyvä käsitys sielunhoitoterapiasta ja asiakkailtani saadusta palautteesta. Olin itse toipilas vaikeasta neurokirurgisesta leikkauksesta, enkä osannut yhtään arvioida työkykyäni tulevaisuudeassa. Rohkenin kuitenkin kysyä mahdollisuutta saada jatkaa sielunhoitoterapiaa seurakuntayhteydessä opintojeni loppuun asti 2017 joulukuulle, jolloin voisin myös saada todellisen käsityksen työkyvystäni ja mahdollisuudesta palata työelämään. Tähän suhtauduttiin erittäin myönteisesti ja kirkkoherra mahdollisti vielä tämän työkokeilunikin. Niinpä sain tehdä kokopäiväisesti sielunhoitoterapiaa elokuusta joulukuulle, valmistumiseeni asti.

Yllätykseni oli valtaisa, kun marraskuussa 2017 kirkkoherra kysyi, haluaisinko tulla Raision seurakuntaan töihin, sielunhoitoterapeutiksi, vakituiseen työsuhteeseen! Sain siis tämän työn kutsuttuna ja otin sen vastaan 1.1.2018. Sielunhoitoterapeutiksi valmistuin suunnitellun aikataulun mukaisesti 17.12.2017. Tarve tällaiselle työmuodolle seurakunnan muiden palvelujen rinnalle on ollut valtaisa. Olemmekin täällä yhdessä todenneet pappien ja diakonissojen kanssa, että sielunhoitoterapia on hyvä lisä muiden palvelujen joukossa, eikä kilpaile kenenkään, eikä minkään kanssa.

Sielunhoitoterapeutin työ on antoisaa ja haastavaa. Ihmisten kohtaamiset ovat tämän työn suola. Pääsääntöisesti luokseni hakeutuvat työikäiset työelämässä mukana olevat naiset ja miehet. Luokseni ovat tulleet niin kristityt, muslimit kuin ateistit ja he, joilla ei ole mitään henkilökohtaista vakaumusta. Kaikki he tietävät minun olevan sielunhoitoterapeutti. Kerran viikossa työskentelen Tyksin Raision aluesairaalassa sairaalasielunhoitotyötä tehden. Työni on selkeästi iltapainotteista, ei missään nimessä virka-aikaista. Laadin työvuoroni itse ja seuraan työtuntejani. Työaikani on 155 tuntia / 4 viikkoa. Yleensä teen töitä ma-pe. Raision seurakunnassa myös minusta pidetään hyvää huolta. Työhöni suhtaudutaan positiivisesti, minulla on hyvä oma työnohjaus ja lisäksi saan jakaa kokemuksia vertaistyönohjaukaessa muiden kristllisten terapeuttien kanssa. Kuulun diakoniatyöntiimiin kahden papin ja neljän diakoniatyöntekijän kanssa.

Koen vahvasti tekeväni työtä Jumalan työparina – ihminen ihmiselle. Rosoisen rikas elämäni ja monipuolinen koulutukseni ja työkokemukseni mahdollistavat kokonaisvaltaisen ihmisen kohtaamisen. Olen iloinen, eloisa ihminen, mutta pyrin kuitenkin luomaan ympärilleni turvallisen ja rauhallisen tilan, jossa ihminen voisi kohdata turvallisesti elämänsä haaateita: itseään, suhdetta muihin ihmisiin ja mahdollisesti myös Jumalaan. Siitä luonnollisesti puhumme, mikä asiakastani puhututtaa. Pyrin pitämään kanavani auki niin asiakkaalleni kuin Jumalalleni – siinä kolmiossa kaikki tapahtuu, mikä tapahtuu – armossa ja rakkaudessa.

Sielunhoitotyötä tekeviä tarvitaan. Jumala kutsuu meitä monenlaisiin tehtäviin. Olemme erilaisia ja niin ovat myös asiakkaamme. Kunnioitetaan toistemme kutsumustyötä ja erilaisia ympäristöjä tehdä sitä. Olkaa rohkeita yhteydenotoissanne seurakuntiin. Jumala avaa ovia meille kaikille. Olkaa rohkeita myös silloin, kun ovi edessänne aukeaa!