Sielunhoitoterapia 2019 -seminaari pidetään Keuruulla 27.-29.9.2019. Seminaari järjestetään yhteistyönä IK -opiston kanssa.

SISÄLTÖ
Seminaarin teemana on evästä ja yhteyttä. Haluamme tarjota työkaluja sielunhoitoterapeuttien asiakastyöhön ja myös omaan inhimilliseen ja hengelliseen kasvuun. Meille on tärkeätä vahvistaa yhteyttä ja ymmärrystä eri koulutuksista ja hengellisistä taustoista tulevien sielunhoitoterapeuttien välillä.

Seminaari on tarkoitettu eri koulutuksista  valmistuneille sielunhoitoterapeuteille ja kaikille muille sielunhoitotyöstä kiinnostuneille. 

Seminaarin keskeiset teemat ovat:
Levon ja pysähtymisen harjoittaminen ja merkitys
Sydäntalo – sielunhoitajan työkalu  ”kokosydämisen” muutoksen polulle 
Elämäni tarina vai tarinani elämä? Elämäntarina työvälineenä.
”Minä luon uutta” Keskustelemme siitä, miten ja missä sielunhoitoterapeuttien työ toteutuu tulevina vuosina? Mitä rooleja sielunhoitoterapeuteilla voi olla jatkossa?

Seminaari sisältää myös yhteiskristillisen jumalanpalveluksen ja ehtoollisen.

OPETTAJAT

Keskeinen evästäjä on sielunhoitoterapian tohtori Ulla Dahlen (Ph.D. in Counselor Education and Supervision). Ulla on kokenut sielunhoitoterapian ammattilainen. Hän on opiskellut sielunhoitoa ja sen ohjausta Yhdysvalloissa. Ulla on toiminut myös pitkään sielunhoitoterapian opettajana sekä kotimaassa että lähetyskentillä. Hänen sydämellään on kehittää sielunhoidon opetusta seurakuntakentällä.

Toivontarina – menetelmään opastaa sielunhoitoterapeutti ja diakoni Heli Suoaro. Hän toimii täällä hetkellä lehtorina Portaankorvan kristillisessä opistossa Ylä-Savossa.

Mukana on myös  Marja Gray (M.Sc in counceling, sielunhoitoterapeutti ACC, sairaanhoitaja, lähetystyöntekijä). Hän tuo keskusteluun näköaloja kristillisen terapian ja ohjauksen toteutumisesta Isossa Britanniassa.

Sanan ja ehtoollisen jakajina ovat rovasti Kaarina Salminen sekä monien tuntema RE-kouluttaja Kalevi Rautjoki. Suomen sielunhoitoterapeutit ry:n hallituksen jäsenet toimivat seminaarin avaajina ja teemoihin johdattelijoina.

  15.05.2019

31.10.2019
Poimintoja seminaarin aineistosta ja tuotoksista

Seminaarin avauksessa perjantai-iltana Suomen sielunhoitoterapeutit ry:n puheenjohtaja Hanna Ikonen jakoi rukouksessa saamansa sanat evästykseksi seminaarin osallistujille. Sanat voit lukea tästä.

Ulla Dahlen pohti omassa lauantai-illan osuudessaan sielunhoitoterapian tulevaisuutta Suomessa. Alustuksen sisältöön voit tutustua tästä.

Ullan ja Marja Grayn alustusten jälkeen seminaarin osallistujat miettivät pienryhmissä, millaista tulevaisuutta he haluavat sielunhoitoterapiatyölle ja -terapeuteille. Tarralapuille kirjatut ajatukset ryhmiteltiin teemakokonaisuuksiksi, joiden pohjalta käytiin yhteistä eteenpäin katsovaa keskustelua. Yhdessä luotua tulevaisuuden tahtotilaa voit katsoa  tästä.

Kuvakavalkadia Sielunhoitoterapia 2019 -seminaarista

14.10.2019

Seminaari järjestettiin IK-opiston kauniissa hirsikirkossa Keuruulla, auringonsäteet kultasivat ja kutsuivat saapujia yhteyteen.

Perjantai 27.9.2019

Hanna Ikonen, Aila Lyytikäinen ja Suvi Leppäpuisto johdattivat meitä yhteislauluihin.

Perjantai-iltana seminaarin avasi Suomen sielunhoitoterapeutit ry:n puheenjohtaja Hanna Ikonen. Hanna johdatteli myös rauhan teemoihin rukouksessa saamiensa sanojen kera.

Hirsikirkko tarjosi yhdessäololle kodikkaat puitteet.

Perjantai-iltana katseltiin onko tuttuja saapunut…

Valoa ja kauneutta.

Ulla Dahlen kertoi levon ja pysähtymisen tärkeydestä. Osaammeko välillä levätä, vai kiskovatko meitä ulkoinen ja sisäinen paine kahteen suuntaan? Olet kutsuttu myös lepäämään, se on Jumalan hyvää tahtoa sinua kohtaan.

Lauantai 28.9.2019

Tuikut lauantain aamun aloittamista valaisemassa.

Markku Lehmuskoski jakoi koskettavasti aamunsanaa – siunaukseksi koko päivälle ja kaikille.

Olenhan täällä minäkin!

Kiva kun olet sinäkin!

Ulla Dahlen esitteli kehittämänsä mallin Sydäntalosta, joka sisältää tunteet, ajatukset, tahdon, perustuksen sekä komeron

Sydäntaloa voi käyttää työkaluna sekä omaan kasvamiseen että toisen rinnalla kulkemiseen. Kuvassa myös Ullan puoliso David.

Väliajoilla salin takaosaan katettu kahvipöytä sai liikettä siihen suuntaan 

Levollisuuden elementtiä voi aistia myös sisustuksellisuuden välityksellä

Kohtaamisia ja kuulumisten vaihtamista kahvittelun merkeissä.

Satu Veijonen yhdessä Suvi Leppäpuiston kanssa oli kattanut kutsuvan ja kauniin ”Eväspöydän” josta tehtiinkin löytöjä!

Eväskattausta ja silmäniloa  

Pekka Saukkola työryhmineen oli päävastuussa seminaarin suunnittelusta ja järjestelyistä yhdessä IK-opiston kanssa.

Marjatta Ollikainen toi ACC:n tervehdyksen.

Heli Suoaro avasi meille näkymiä toivontarinaan. 

Toivontarinassa käydään läpi omaa elämää lapsuudessa, nuoruudessa, aikuisuudessa ja vanhuudessa.

Heli toivottaa osallistujia tervetulleeksi ”Lapsuuden saarelle” josta Toivonpolku alkoi…

Jos lapsuusvuosien kehitys tapahtuu terveesti, hedelminä eteenpäin elämässä kantavat toivo ja tahto.

”Nuoruuden saarella” Pekka Saukkola kuvasi nuoruuden ajanjakson merkitystä oman elämänkaarensa kautta. Kypsyikö täällä uskollisuuden hyvä hedelmä vai otitko taakkakiviä reppuun….

Tässäpä niitä näkyy; taakkakiviä ja kiitoskiviä – koreista sai joko ottaa tai jättää Toivonpolun saarilla samoillessaan ja omaa elämää tutkiessaan.

Tässä astutaan ”Aikuisuuden saarelle”…

Maria Saukkolalla, tässä ”Martalla”, on monta rautaa tulessa yhtä aikaa, sillä aikuisena pitää olla tehokas!

Kello tikittää taustalla, verenpainemittari valmiina, kun salkusta kelautuu ”ei riitä, en kelpaa, kiire” –elämännauhaa….

Mutta elämässä voi tapahtua aikuisenakin muutoksia, kuten ”Martalla” josta kehkeytyi Maria.

Kun Maria voi hyvin, sisäinen lapsikin voi hyvin  Miten sinulla? Jäikö aikuisuuden saarelta hedelmiksi rakkaus ja huolenpito?  

Siinä sitä aikuisuutta pohditaan, mitkä ovatkaan omat elämäni arvot…

Lepo- ja prosessointihetki Toivonpolulla – levon merkitys elämässä!

Lopuksi saapuminen ”Vanhuuden saarelle”, jossa Markku Lehmuskoski leppoisasti toivotti saapujat tervetulleiksi. Kurkistus vielä omaan reppuun, mitä Toivonpolulta onkaan jäänyt mukaan tänne vanhuuteen…, onko hyvä hedelmä Viisaus kypsynyt?

Valitsenko kiitollisuuden ja hyvät muistot vai katkeruuden ja kiinnipitämisen ikävissä elämänkokemuksissa?

Anja Kuhno kaunisti hirsikirkon ulkoportaita – ilo silmälle ja sydämelle!

Tämä perhonen liiteli hirsikirkossa perjantaista sunnuntaille, välittäköön se viestiä vapaudesta jota perhonenkin kaipaa, kuten myös ihminen – sekä Luojan luomasta kauneudesta. 

Toivonpolun päätteeksi kivet samaan koriin jonka Heli siunasi.

Yhteinen omien kokemusten jakamisen hetki oli myös tärkeä Toivonpolun lopetuksessa.

Mervi Salminen, Suomen sielunhoitoterapeutit ry:n hallituksen varapuheenjohtaja, toimi myös sielunhoitoterapian ja -terapeuttien tulevaisuutta koskevan osion juontajana.

Marja Gray toi lauantai-iltana terveisiä mm. sielunhoitoterapian toteutumisesta Britanniassa.

Ulla Dahlen kertoi mielenkiintoisella tavalla sielunhoitoterapian mahdollisuuksista ja toteutumisen näkymistä, siitä miten hän on pohtinut ja visioinut tämän arvokkaan työn tulevaisuutta Suomessa. 

Lauantai-illan paneelikeskustelussa pohdittiin edellä olevien Marjan ja Ullan alustusten pohjalta samaa aihetta. Hanna, Marja ja Ulla olivat paneelissa,johon myös yleisö osallistui Mervin juontaessa keskustelua.

Paneelikeskustelun jälkeen Suvi Leppäpuisto johdatteli kiitokseen ja rukouspalveluun. Rukouspalvelijoina toimivat Suvin lisäksi Hanna Ikonen, Markku Lehmuskoski, Aila Lyytikäinen, Mervi Salminen ja Satu Veijonen.

Sunnuntai 29.9.2019

Hiljentyminen sunnuntain aamun messuun.

Kalevi Rautjoki ohjasi vuorovaikutteiseen saarnaan ja toimi liturgina.

Kaarina Salminen ja ehtoollisen asetussanat.

Suomen sielunhoitoterapeutit ry:n vuosikokous pidettiin sunnuntaiaamuna ennen muun ohjelman alkua. Osallistujia oli kiitettävästi. Ohessa Suomen sielunhoitoterapeutit ry:n hallitus: Aila, Markku, Mervi, Satu, Suvi, Anja, Maria, Pekka ja Hanna (kuvasta puuttuu Sirkku Hammaren)

Kuvat 2-46: Liisa Hovi
Kuva 1: Maria Saukkola