Seminaariohjelma

Sielunhoitoterapia 2017 -seminaari on tarkoitettu kaikille eri koulutuksista valmistuneille sielunhoitoterapeuteille, opiskelijoille ja kaikille teemasta kiinnostuneille

PERJANTAI 
17.30 Päivällinen 
19.00 Musiikki hoitaa meitä, Arja Honkasalo ja Kalevi Rautjoki
21.00 Iltapala 
21-23 Saunat 

LAUANTAI 
8.30 Aamupala 
9.30 Erityisherkkyys, Kaisa Heikkilä
11.30 Lounas 
13.00 Anteeksianto, Evelyn Hynynen 
15.00 Kahvi 
15.30 Sielunhoitoterapian nykytilanne Suomessa; koulutuksien ja kattojärjestöjen esittäytyminen
17.30 Päivällinen 
19.00 Sielunhoitoterapia Suomessa – mitä kohti? rukousryhmätyöskentelyä + koonti 
20.30 Kiitoshetki ja mahdollisuus rukouspalveluun 
21.00 Iltapala 
21-23 Saunat 

SUNNUNTAI 
8.30 Aamupala 
10.00 Sana ja ehtoollinen, Kalevi Rautjoki ja Kaisa Pihlajamäki 
12.00 Lounas 

Sielunhoitoterapian nykytilanne Suomessa; 
sielunhoitoterapiakoulutuksien esittäytyminen:

Mikko Takala ja Tor Spiik, Samaria Akatemia
Marjatta Ollikainen, RE koulutus ry
Aila Lankinen, Perheniemen opisto
Eeva Vainio, IK-opisto
Evelyn Hynynen, Rauhan Majatalo
Ritva Huusko, Resona ry

Kattojärjestöjen esittäytyminen

Marjatta Ollikainen, ACC (Association of Christian Councellors in Finland)
Mikko Takala ja Tor Spiik, CHC ry (Kristillinen tervehtymiskeskus)
Hanna Ikonen, Suomen sielunhoitoterapeutit ry

Me olemme mukana ohjelmassa

Olen Arja Honkasalo ja olen koulutukseltani yo-merkonomi ja RE-sielunhoitoterapeutti. Toimin nykyään palveluohjaajana Jyväskylän Katulähetyksen projektissa. Minulla on pitkä työhistoria myös Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä sihteerin tehtävissä. Toimin myös kutsuttuna sihteerinä RE-koulutus ry:ssä. Teen myös jonkin verran töitä toiminimelläni Toivon Sävel, jonka toimialana on musiikki ja sielunhoito.

Olen Kalevi Rautjoki, koulutukseltani pastori ja työskennellyt nuorisojärjestöissä, sekä lähes kolmekymmentä vuotta kristillisten toimintakeskusten johtajana Kiponniemessä ja Vivamossa. Työ toimintakeskuksissa on mahdollistanut syventää  kutsumustani sielunhoidon alueella ja on tehnyt mahdolliseksi myös mitä erilaisimpien alan kurssien järjestämisen useiden vuosikymmenien aikana. Vuodesta 2000 olen ollut vastaamassa pastori, terapeutti Seppo Jokisen ja kehityspsykologi Päivimaria Kuivamäen kanssa aloittamastamme Rikotusta eheä -terapeuttisen sielunhoidon koulutuksesta. Vuona 2005 olin perustamassa monien muiden tahojen kanssa Suomen ACC rytä. Eläkkeelle jäätyäni olen työskennellyt  RE sielunhoitoterapeuttina Hämeenlinnassa ja Jyväskylässä, sekä edelleen kouluttajana mm. sielunhoitoterapiakoulutuksissa.

Olen Kaisa Heikkilä Päijät-Hämeestä Vääksystä ja toimin siellä olevan Pelastakaa Lapset ry:n lastenkodin johtajana. Lastensuojelun kentällä olen toiminut vuodesta 2004. Sielunhoitoterapeutiksi olen valmistunut Perheniemestä vuonna 2010 ja teen sitä toiminimellä jonkin verran päätyöni ohessa samoin kuin työnohjauksiakin. 
Perheniemen opistossa toimin tuntiopettajana silloin tällöin pitkissä koulutuksissa sekä viikonloppukursseilla juuri sielunhoidon ja ihmisen kasvuun ja kehittymiseen liittyvissä aihealueissa. 

Olen Evelyn Hynynen. Koulutukseltani olen KM, ErO, biblio- ja psykodraamaohjaaja ja RE- sielunhoitoterapeutti. Olen toiminut Rauhan Majatalo – nimisen kristillisen keskuksen toiminnanjohtajana vuodesta 2013. Koulutamme mm. Matkalla uuteen -sielunhoitoterapeutteja. Nyt on menossa 11. koulutuskokonaisuus. Liki 200 sielunhoitoterapeuttia on käynyt ko.koulutusohjelman läpi.

Olen Kaisa Pihlajamäki, viiden lapsen äiti, yhden miehen vaimo Petäjävedeltä. Työskentelen Keuruun seurakunnassa osa-aikaisena pappina. Toimin myös Jyväskylän kristillisellä opistolla teologisten aineiden opettajana. Valmistuin RE -sielunhoitoterapeutiksi keväällä 2016. Sielun Pysäkki on pienimuotoinen toiminimiyritykseni Jyväskylässä. Minua on aina kiinnostanut ihminen ja ihmisen tarina. Mistä hän on tullut? Missä hän on nyt? Minne hän on matkalla?
Rinnalla kulkijana autan kanssamatkaajaani  löytämään ratkaisun elämässä esiin nousseisiin ongelmiin ja kysymyksiin sekä haastan häntä etsimään uusia toimintamalleja elämäänsä.
Luottamus hyvään, ihmistä rakastavaan Jumalaan sekä rukous ovat kantavia ja voimaannuttavia asioita minulle.

Kuvakertomusta Sielunhoitoterapia 2017 -seminaarista

28.04.2017

Perjantai-illassa saimme kokea yhteyttä toivelaulujen siivittämänä. Kalevi Rautjoki johdatteli mainiosti musiikin hoitamaan meitä – illan teeman mukaisesti. Esille kumpusivat elämässämme sisintä koskettaneet virret ja hengelliset laulut; näitä jaoimme toisillemme sanoin, hymyin, kyynelin. Yhdessä laulaen, tuntoja sävelmiksi pukien, ja lopuksi kiitollisin mielin toisiamme siunaten. 

Anja Kuhno, Kalevi Rautjoki ja Marjatta Ollikainen.  

Lauantaina estradille astui ensimmäisenä Kaisa Heikkilä, aiheenaan ”erityisherkkyys”. Voimavara, lahja vai taakka…?, näihin ja muihinkin kysymyksiin saimme vastauksia sekä uusia oivalluksia. Kuulimme myös kokemusasiantuntijan puheenvuoron, eli itsessään erityisherkkyyttä tunnistavan henkilön kuvausta omasta elämästään.

Helena Parviaisen upea tanssillinen esitys. Tämä toimi oivallisesti erityisherkkyysluennon avaajana – ja Helena kertoikin, että hän ammensi tanssiinsa syvyyttä sekä tunnetta yleisön vaikuttavasta läsnäolosta. 

Lauantaipäivältä yleisöä Kiponniemen suuressa salissa, kuutisenkymmentä osallistujaa luentoa seuraamassa.

Seminaaripäivien aikana oli verraton mahdollisuus tavata tuttuja, sekä tehdä vaikkapa kirjaostoksia. 

Lauantain iltapäivään lähdettiin Evelyn Hynysen luennon myötä; teemalla ”anteeksianto”. 

Anteeksiantoa käsiteltiin bibliodraaman keinoin, Evelynin opastamana, Joosefin elämänvaiheiden taustalta. Tässä veljekset ovat tulleet Egyptiin Joosefia tapaamaan.

…jatkoa edelliseen, Jaakob sai kohdata Joosefin Egyptissä ja nyt hän siunaa Joosefin pojat Efraimin ja Manassen.

Sielunhoitoterapian koulutustahojen esittäytymiskierroksen aloitti Samaria Akatemia.  

Mikko Takala kertomassa Samaria Akatemian koulutuksesta, sekä tämän koulutuksen sisällöistä.

Tor Spiik edusti CHC ry:tä. Tämä yhdistys mm. akkreditoi Samaria Akatemian ratkaisukeskeistä kristillistä sielunhoitoterapeutin koulutusta. 

Toisena esittelyvuorossa oli ”Sovintoon elämän kanssa” –koulutus, jossa koulutuksen mallin pohjana on käytetty aiempaa ”RE”- ”Rikotusta eheä”-koulutusta .

Marjatta Ollikainen avasi edellä mainitun koulutuksen sisältöä ja asettaa tässä ”lipun” koulutuspaikkakunnan, eli Kalajoen kohdalle. 

Kolmantena vuorossa oli ”Lähellä ihmistä – terapeuttisen sielunhoidon koulutus”.

Aila Lankinen johdattelemassa kuulijoita tämän Perheniemen koulutuksen sisältöihin.

IK- opisto, (Iso Kirja –opisto), oli neljäntenä koulutustahona esittelyssä; ”Terapeuttisen sielunhoidon koulutus”.

Eeva Vainio toi terveisiä Keuruulta, kertoen IK-opiston sielunhoitoterapian koulutuksesta.

Kajaanista kartalle saatiin viidennen koulutustahon ”lippu”. Evelyn Hynynen esitteli Rauhan Majatalossa tapahtuvaa MU-sielunhoitoterapeutin koulutusta. MU on lyhennys sanoista “Matkalla Uuteen”.

Kuudes koulutuksen esittely vei kuulijat pohjoiseen, Oulun korkeudelle. Täällä Resona ry aloittaa toimintaansa ja koulutusta; voimavarakeskeisen sielunhoitoterapiamallin pohjalta.

Ritva Huusko avasi Resona ry:n koulutuksellista sisältöä tästä pilottikoulutuksesta, sekä ajatuksista ja näkymistä tämän taustalta.

Seitsemäntenä ja viimeisenä esittelyvuoron sai Suomen ACC – joka toimii kristillisen terapiatyön ja sielunhoitokoulutusten kattojärjestönä Suomessa. ACC tarjoaa sekä sielunhoidon koulutukselle, ja koulutuksen käyneelle henkilölle mahdollisuuden akkreditointiin. ACC:n toimintaan on vakiintunut joka toinen vuosi järjestettävät koulutus- ja konferenssipäivät, kaikille kristillisestä terapiatyöstä ja sielunhoidosta kiinnostuneille. Seuraava tapahtuma on 19.-21.1.2018 Lahdessa.   

Marjatta Ollikainen kertomassa ACC:n terveisiä.

Suomen sielunhoitoterapeutit ry:n hallituksen erovuorossa olleet puheenjohtaja Tiina Strengell ja varapuheenjohtaja Aila Lankinen ovat tässä nykyisen hallituksen puheenjohtajan Hanna Ikosen ja jäsenasiainhoitajan Anja Kuhnon kukitettavina. Tiinan ja Ailan tehtävät hallituksessa päättyivät 31.12.2016.

Koulutustahojen esittelijät merkitsivät kartalle omat koulutuspaikkakuntansa. Tästä näet, miten koulutukset sijoittuvat Suomessa.

Seminaari päättyi sunnuntaina messuun. Kalevi Rautjoki ja Kaisa Pihlajamäki toimittivat Taize-lauluihin sovitellun messun, jossa meitä oli mukana 25 osallistujan joukko. Lounaan jälkeen toivotimme turvallista ja siunattua kotimatkaa. Kaunis kiitos kaikille seminaarissamme mukana olleille – saimme nauttia evästä eri muodoin, sekä kokea siunattua yhteyttä! Te jokainen teitte tästä ainutlaatuisen omalla läsnäolollanne, kiitos.  Ja muistathan, että toiveissa on tavata jälleen kahden vuoden kuluttua, jos Luoja sen meille suo. 

Kuvat: Liisa Hovi